|Møtekalender|

Observasjons kveld - 25 September 2001


Tilstede 8 stk.
Sted: Vestre Gulset.
Referent: Robert

På høsten første observasjons kveld, ble vi velsignet med et strålende vær! :-) Det må være den flotteste kvelden hittil i høst! Vi hadde avtalt å møtes kl. 19, noe som var litt for tidlig - det ble ikke mørkt før rundt kl. 21. Men så fikk vi god tid til å sette opp teleskopene, og slå av en prat.
Bildene nedenfor er naturligvis tatt før det begynte å bli mørkt, ville jo ikke blitze under observasjonene. ;-)
Totalt 8 stk. møte opp denne kvelden. Men det er plass til flere! Hint-hint. ;-)
Torbjørn hadde tatt med seg sin Tasco Starguide 114. Robert hadde med seg sin Celestron Nexstar 114GT. (Begge disse teleskopene er identiske, datastyrte speilteleskoper med 114mm åpning. "Kun" navnet skiller dem.)

Helge, Lasse, Ivar og Magne observerer Månen før den går under horisonten.

Magne stilte med sin 120mm Vixen Refraktor på GP montering, utstyrt med digitale stillingssirkler. Og Kjeld hadde tatt turen helt ned fra Lunde med sin nyervervede Sky Tech 200mm Newton Speilteleskop.
Lasse stilte med sin Bresser 114mm speilteleskop. Kristian hadde med seg sin Meade ETX90, som han fikk brukt en kort stund før korrektor linsen dugget over. ;-)
I tillegg så stilte det opp to stk. Helge og Ivar, uten medbrakte teleskoper. ;-) Noe som selvfølgelig er helt lov!!! Det er bare å komme folkens, med eller uten teleskop. Sett gjennom teleskoper får dere gjort uansett, vi som tar med teleskoper - deler mer enn gjerne med oss av synet og opplevelsene under stjernehimmelen! Så møt opp!!!

Som sagt så var været veldig bra, klar og stabil luft. Noe som ble bekreftet senere på kvelden da Saturn dukket frem over horisonten i Nord-øst. Selv om Saturn stod lavt på himmelen, så var luften stabil. Saturn tegnet et forholdsvis skarpt bilde sett gjennom alle teleskopene. :-)
Magne flyttet i løpet av kvelden teleskopet sitt til en litt mer gunstig plassering. Dermed kunne han vise oss de to planetene, Uranus og Neptun. Selv om de stod lavt over horisonten i syd, så var bildet forholdsvis rolig. Men med en utstrekning på bare 3,6 buesekunder for Uranus, og Neptuns utstrekning på bare 2,2 buesekunder - så var det selvfølgelig ikke mulig å oppløse noen detaljer på planetene. ;-) Uranus lysstyrke var forøvring ca. 5,7 mag, mens Neptun "lyste" i mot oss på rundt 7,9 mag. Men moro var det lell! :-)

Selvfølgelig ble mange standard objekter observert, som M57, M13, M27 osv. Men en må ta i betraktning at det er lenge siden det hadde vært så pent og klart som denne kvelden. Ikke rart at en vil gjenoppfriske synet av noe kjært. ;-)
Et av høydepunktene, sånn observasjonsmessig - var nok synet av begge Veil tåkene sett gjennom 200mm til Kjeld. Det var ingen problemmer å skille tåkene ut fra himmelbakgrunnen takket være OIII filteret som Magne hadde tatt med seg. Entusiasmen til Kjeld over synet av M27 og Veil tåkene - sett gjennom OIII filteret, gikk ikke upåaktet hen. Entusiasmen var ekte og ærlig! :-)

M27 - Håndvekst tåken i Cygnus, ble også langt bedre gjennom OIII filteret. Selv så prøvde jeg også OIII filteret på objekter som M27, M57 og M97 med 114mm. På M57 var det en liten forbedring, et såkalt UHC filter er nok bedre på det objektet. Også i den lille 114mm hjalp OIII filteret på M27. Bedre "lysstyrke" og kontrast. Spesielt artig var det å prøve filteret på M97 sett gjennom Nexstar 114mm. Det var ikke blitt helt mørkt enda, og M97 kunne så vitt skimtes ved hjelp av sidesyn. Men sett gjennom OIII filteret, var det ingen problemmer med å se M97 direkte. Kontrastrik og enkel, det var den observasjonen som "solgte" meg på OIII filteret. ;-)
Tror nok at det "lønner" seg å ha en kombinsajon av et UHC og et OIII filter liggende klart til bruk på diverse tåker ja,...Julenisse tips! ;-) (disse filtrene hjelper forøvrig ikke på galakser og kulehoper.)

Objekter som dobbelt hopen i Perseus, enkelte dobbelt stjerner om masse andre objekter var bare med på å sette prikken over i'en - for en vellykket observasjons kveld. :-)

Torbjørn på vei bort fra Speil teleskop ally, og bort til Magne for å observere månen, sammen med resten av de oppmøte. Kristian er ved okularet.
Teleskopene sett fra venstre er; Bresser 114mm, Nexstar114GT, Starguide 114 og Sky Tech 200mm Newton.
Helge og Kjeld deler erfaringer over en kopp kaffe og et oppslagsverk. ;-) Kjeld sin Sky Tech 200mm er den store blå tuben. ;-)