|Møtekalender|

Medlemsmøte 9 januar 2007


Sted: Nærum Grendehus
Referent: Jon Inge Hanger
Foto: Jon Inge Hanger

Vær: Klart og mildt med mye vind. Vi brukte en prismekikkert til å kikke litt, men det ble fort litt for surt.

Tilstede: 8 stk. Jon Inge, Jan Petter, Magne, Robert, Tommy, Geir, Per Morten og nytt medlem; Knut Berg. Hjertelig velkommen!

Formannen ønska velkommen og spesielt velkommen til Knut Berg, som denne gangen var med for 1. gang. Jon Inge fortalte litt om kveldens program og om hva som skjer fremover.
Denne kvelden, så var det Per Morten Johnsen som holdt et foredrag om Saturn og månene. Foredraget var spennende som vanlig. Per Morten fortalte at planeten hadde vært kjent siden antikken, Galileo var den første som så den i teleskop. Ble siden fulgt opp av Christian Huygens som oppdaget Titan og skjønte ringsystemet, og Cassini som oppdaget den berømte delingen, som bærer hans navn. Obs på skytonight.com. Der vil du finne posisjonen til de forskjellige månene. 3. mars Månen okulterer Saturn. Ellers måneformørkelse 4.mars. Per Morten viste bilder av Kristian Aas, Hubble romteleskopet og Cassini romsonden. Det var tydelig at det var lagt ned mye arbeid foredraget. Tusen takk for en lærerik stund.

Neste punkt på lista var saken om en evt. ny montering til hovedteleskopet på Bamble observatoriet. Som kjent begynner den gamle monteringen å bli vel gammel. Det er noe slark i den, samt at En såkalt tangentarm etter 18 år sa takk for seg. Monteringa gikk ut av produksjon for 10 år siden, så nye reservedeler kan være vanskelig å få tak i. Etter litt diskusjon om hvilke alternativer vi hadde, så går vi for ny Eq6 montering med GOTO under forutsetning av at økonomien går i orden.
Begrunnelse for ny montering er at vi må ha et teleskop som fungerer, med en montering som er lett og lære og lett og bruke. Monteringen vil både være fin å koble til PC, samt fungere bedre ved fotografering. For tiden er foreninga i fint driv, med mange ivrige medlemmer. Med et oppegående teleskop, så bør vi få et ytterligere løft. Dermed ønsker vi å satse offensivt på dette.


Fra venstre Kristian, Jan Petter og Magne.

Fra venstre Knut, Tommy, Geir og Robert.

Fra venstre Robert, Per Morten og Jon Inge.