|Møtekalender|

Måneformørkelsen 9 Januar 2001


Tilstede stk.
Sted: Vestre Gulset.
Referent: Robert.

Den 9 januar 2001 var vi så heldige å få oppleve en fin Måneformørkelse.
En del GOAF medlemmer og ikke medlemmer sammlet seg på parkerings plassen ved innkjøringen til Åletjern, et sted mellom 15-20 personer.
Heldigvis viste værgudene seg fra sin beste side, og vi kunne nyte synet av en fin stjernehimmel - selv om det var en del frostrøyk i luften.
TV Telemark var også tilstede og filmet begivenheten. Det var veldig synd at alt de fikk vist på TVen dagen derpå, var en ca. 5 sekunders sekvens. Skuffende!

Men uansett, vi fikk oppleve en veldig fin formørkelse. Månen kunne oppvise en del fine farger. Ingen av oss tok bilder av selve formørkelsen, men på den annen side så kunne vi derfor konsentrere oss om å nyte begivenheten uten å tenke på lukkertider, ISO/ASA verdier mm! ;-) Det var forresten den første Måneformørkelsen til vår kjære kasserer, Magne! Bare se på gledes utbruddet (bildet til høyre) han vartet opp med rett etter totaliteten var over.
Det ble også tid til å se på en mengde andre objekter som var synlige denne kvelden. Jupiter og Saturn var en selvfølgelighet, samt objekter som Dobbelt hopen, M31, M34, M37, M81/82 og mange - mange andre!

Enkelte av oss, fikk også oppleve minst en Okultasjon. Selv så fikk jeg med meg to stykker, en rett før kl. 21, og en til litt senere, ca. 21.30. Det var et artig og hyggelig gjensyn med en opplevelse som det har blitt altfor mange år siden jeg opplevde sist! Det er ikke bare fordeler med å drive med CCD og foto. En kan gå glipp av mange fine visuelle opplevelser. ;-) Artig var det i allefall å se hvordan formelig Månen "slurpet" i seg stjernene!
En okultasjon er en fin visuell opplevelse, som uansett hvor banal den kan virke på papiret - så anbefales det sterkt! En liten "fest" for øyet og sinnet er det! ;-)