|Møtekalender|

Medlemsmøte 7 September 2004


Sted: Observatoriet.

Tilstede 12 stykker.
Foto: Robert.
Referent: Jon Inge Hanger.


Høstens første Møte begynte presis kl.19.00. kl.19.09 satte vi igang. ;-) Formannen vår Kristian Aas ønska velkommen og innleda møtet.

Alexander Opsahl holdt et fint innlegg om dobbeltstjerner. Og starta med å skille mellom optiske og reelle dobbeltstjerner. Han nevnte også på visuelle (Mizar/Alcor), spektroskopiske, formørkelsevariable (algol), Astrometiske dobbeltsjerner slingrer.

Magne fortsatte med å informere om dobbeltstjerne gruppa som vi nå starter i foreninga vår. Magne har laga et observasjonsprogram som deltakrene i gruppa skal gå igjennom.
Det finnes mange visuelt flotte dobbeltstjerner. De er også fine og teste utstyret vårt med. Magne bruker et micro guide eyepiece okular (ca.kr.2400,-)for å måle avstand mellom dobbeltstjernene.

Geir Gaustad presenterte månedens bilde. Denne gangen var det et bilde av en Perseide tatt 12.aug 2004. Han brukte vanlig 200 asa film på 5 minutter. 50mm linse. Motoren funka ikke skikkelig så vi så stjernespora, men meteoren ble fin. Bildene er fremkalt på papir og siden skanna.

Så jakta vi litt på fluer før Alexander presenterte månedens teleskop, som denne gangen var en verdenslansering av en hendig prismekikkert fra Sky Tech (2 mann kunne med letthet bære hver sin kasse). Pris kun 20 000 spenn, innkludert et solid stativ. Prismekikkerten var på 25 & 40x100mm.

Etter en aldrig så stor matbit (Hege hadde laga en supergod sjokoladekake) så sto Magne for kveldens konkurranse. Den hadde selv undertegnede problemer med, men etter at vi fikk tenkt oss om klarte de forskjellige lagene og karre til seg noen poeng. Lasse, Robert og undertegnede tapte igjen. Til sist dro vi ut for å teste prismekikkerten. Selv om det ikke var helt mørkt, så imponerte både Mirfakhopen og dobbelthopen. Andromedagallaksen var enorm. Man kan bare tenke seg hvordan den hadde vært med helt mørk himmel.