|Møtekalender|

Venus passasjen 8 Juni 2004.Den 8 Juni 2004 var det tid for en av årets største begivenheter. For undertegnede, så var dette en begivenhet som hadde et svev av nostalgi over seg. ;-)
Nei, jeg har ikke observert en Venus passasje tidligere. Sist det skjedde, var nemlig for 122 år siden. I ain't that old. ;-)
Neida, grunnen til denne "nostalgi trippen" er følgende. Da jeg en gang tidlig i 80-årene bestillte opp noen gammle kopier av artikler fra tidskriftet Astronomisk Tidskrift. Så ble jeg fryktelig inspirert av bilder og tegninger av Venus og Merkur passasjer. Lovet meg selv den gang, at dette bare måtte jeg få oppleve en gang...minst. Og det har jeg gjort nå! ;-)

Vel, dagen opprant og vi hadde avtalt å møtes oppe på Geiteryggen flyplass. Nærmere bestemt der flyklubben holder til. (Det gamle terminal bygget.)
Nå var været ikke det aller beste, skyer kom og gikk. I det fjerne, så hang tunge regnskyer over fjellene i nord-øst.
Det førte til at i allefall tre GOAFere fikk et lettere anfall av panikk ;-), og slengte seg inn i bilene sine og kjørte sydover. Noe vi gjennværende oppe på flyplassen ble informert om pr. mobil telefon. ;-)
Igjen oppe på toppen, stod Geir, Dag, Tobben og undertegnede. Mens klokken gikk og skyer kom og gikk. Så nærmet tiden seg for passajen seg. Vi diskuterte lenge om vi også skulle hive oss i bilene, retning syd. Men fant ut at tiden rant fra oss, skulle vi rekke å få med oss begynnelsen, så måtte vi få opp utstyret i tide.
Det gikk med et nødskrik. I hvertfall for undertegnede, jeg hadde to teleskoper som skulle settes opp. (En Celestron Compustar 8, og en Nexstar 114GT.)
Torbjørn satte opp sin Tasco 114 - samme modell, men med annet navn og farge enn Nexstar 114GT.
Geir satte opp sin Meade 125 ETX Autostar, og en SkyTech 90mm refraktor var det vel?
Alle teleskopene var utstyrt med objektiv solfiltere laget av Baader Solar film materiale.

Søstrene Hilde, Hege og moren til Geir som er medlem av foreningen dukket også opp på Geiteryggen etter hvert, samt Annicken og hennes mor tok turen helt ned fra Siljan. Enkelte andre nysgjerige kom også bortom for å se hva vi holdt på med. De fikk også sett gjennom teleskopene hvis de ville.
Jon Inge og Kristian kjørte helt til Sannidal, hvor de fikke observert startfasen. Sluttfasen observerte de fra Langesund. (Jon Inge/Kristian = send meg deres historie!!)
Mens Per Morten (i sin gule fare), kjørte nesten hele E18 til ende, og observerte fra Arendal? (Per Morten, et kort sammendrag av dine opplevelser er høyst ønskelig....bilder!!??)

Nedenfor er noen bilder fra begivenheten.
Her er noen bilder av selve passasjen. De tre første bildene er tatt av Geir Gaustad. Totalt tok han nærmere 150 bilder.
Flere av bildene til Geir finner du ved å klikke her.
Her er tre bilder som Kristian Aas tok med et videokamera og en ETX 90mm.
Klikk på bildene for store utgaver! :-)Torbjørn og Robert har laget egne web sider med bilder fra Venus passasjen.
Klikk henholdsvis her, for å se Torbjørns sine bilder. Og klikk her for å se Roberts sine bilder.