| Observatoriet | Historien | Bilder | Astrobilder |


Observatoriet
Foreningen har også et eget observatorium med overnattingsmuligheter og en stor kikkert plassert i en egen kuppelbygning. Hvorav selve kuppelen har en diameter på 3,3 meter. Dette er tilgjengelig for alle medlemmene og vi avholder ofte observasjonsturer, grillkvelder og enkelte foreningsmøter her.
Her kan vi studere sola om dagen eller månen og planetene når mørket faller på, eller vi kan "reise" ut blant stjerner og galakser og oppleve stjernehimmelen på en helt ny måte.
Opp gjennom årene, så har mange medlemmer hatt gleden av å observere mange fine astronomiske begivenheter herfra.
Hvorav Komet nedslagene på Jupiter av fragmentene etter Kometen Shomaker-Levy 9 - nok er et høydepunkt for mange av oss, en uforglemelig opplevelse for mange.
For ikke å snakke om de to store Kometene på 90 tallet, Hyakutake og Hale-Bopp! Objekter som også mange mennesker som normalt ikke er interessert i astronomi satte stor pris på.


(Bildet ovenfor er av Observatoriet og en "tidlig" Komet Hyakutake.)




Det blir sålangt ikke foretatt noen form for organisert Observasjoner fra Observatoriet i regi av Foreningen. Men enkelte medlemmer av foreningen har egne observasjons programmer, som f.eks. Supernova søking. Hvor også noen av observasjonene blir foretatt fra Observatoriet.
Muligheten er selvfølgelig til stede for målrettede observasjoner i forenings regi, det meste ligger til rette, så det er mest opp til medlemmene.

Hovedteleskopet er nå en 35cm Speilkikkert, en Celestron 14" EDGE HD. (Tidligere hadde vi en C11") Parallelt med denne, er har vi også en Williams optics FLT132mm refraktor. Disse er montert på en datastyrt Skywatcher EQ8 montering.
Ute på plattingen, så har vi mulighet til å sette opp vårt nyeste teleskop, en Skywatcher 150mm refraktor på en EQ6 datastyrt montering.
Høsten 2010, fikk vi som sagt en 132mm Williams Optics. Dette takket være bidrag fra DNB NORs fond som dekket innkjøpet i sin helhet! Se og les mer her.
Det er også mulig å koble monteringen til Observatoriets PC via en RS232 kabel, noe som muliggjør kontroll via et såkalt Planetarium program. Hvor teleskopet posisjon på stjernehimmelen til enhver tid kan sees på PC skjermen som et tråd kors i sann tid, projisert på stjernehimmelen.
Teleskopet er også utstyrt med diverse ekstra utstyr til f.eks. fotografering, Deep Sky og Planet foto. CCD foto er også mulig.


Høsten 2014 bestilte vi og mottok en Skywatcher 150mm refraktor. Søylen ute på plattingen kunne i sin daværende form ikke bære ett så stort teleskop.
Etter en dugnad forsommeren 2015, ble det støpt en betong forsterkning rundt den gamle metall søylen. Den gamle Quang Seng monteringen ble skrotet, og vår gode gamle EQ6 ble montert opp på den modifiserte søylen for å bære 150mm teleskopet (Teleskopet oppbevares innelåst). De første testene tyder på at forsterkningen var meget vellykkede! Vibrasjonene er borte!



GOAF har også tilgang til en 10 cm. Zeiss f/10 refraktor. Den blir oppbevart innlåst, og monteres opp på en EQ6 montering etter behov på en egen observasjons plattform.
Refraktoren er spesielt egnet til sol observasjoner - med et glass Sol filter som dekker hele refraktorens åpning. Selvfølgelig er også planetene et fint skue i dette instrumentet.